Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Lampaiden keinosiemennys pähkinänkuoressa

Keinosiemennysuuhien ruokinta ja kunto

  1. Kuntoluokan tulisi olla vähintään 3,5 keinosiemennyksen ajankohtana.
  2. Nouseva ruokintasuunnitelma 4 viikon ajan ennen keinosiemennystä - ns. kiihotusruokinta lisää sikiävyyttä.
  3. Tärkeää, että uuhet eivät ole olleet huonossa kunnossa tai huonolla ruokinnalla 6 kuukautta ennen siemennystä.
  4. Uuhen kunnolla kahden ensimmäisen kuukauden maidonerityksen aikana on merkittävä vaikutus seuraavan astutuskauden sikiävyyteen. Lisääntymishistoria on siis tärkeä.
  5. Hyvä ruokintasuunnitelma on tärkeä. Niukka selviytymisruokinta ei riitä.
  6. Löydä oikea tasapaino laadukkaan valkuaisen, energian, olennaisten kivennäisten ja vitamiinien välillä.

Siemennysajankohta

Siemennysajankohdan määrittämiseksi on olemassa kaksi tapaa. Joko luonnollisella tavalla härnäripässillä tai kierukoilla ja hormoneilla. Uuhet ovuloivat normaalisti 25-30 tuntia kiiman alkamisesta. Kapasitaatio kestää 5-6 tuntia kohdunkaulassa ja kohdussa, joten ovulaation jälkeen siementäminen on myöhäistä.

Härnäripässi on pässi, jolta on katkaistu siemenjohtimet tai sen astuminen on estetty esiliinalla. Vähintään 4 viikkoa ennen härnäripässin viemistä uuhien joukkoon uuhien ei tulisi nähdä tai haistaa pässejä. Pässille laitetaan astumisvaljaat ja tilanne tarkistetaan kiimojen varalta kahdesti päivässä. Merkatut eli kiimassa olevat merkataan tai viedään muualle. Aamulla kiimaan tulleet siemennetään illalla ja illalla kiimaan tulleet aikaisin aamulla. Jos haluaa vähentää työmäärää, voidaan ottaa merkatut uuhella vain aamuisin pois. Tällöin siemennykset tehdään aamuisin. Uuhien kiimakierto kestää 17 päivää ja suurin osa uuhista tulee kiimaan 10-12 päivän kuluttua härnäripässin saapumisesta. Tämän metodin suurin hyöty on sen taloudellisuus.

Kiimojen synkronoinnissa käytetään hormonivalmisteita, jolloin saadaan kiima haluttuna aikana. Synkronoinnin tekee oma eläinlääkäri. Ole mahdollisimman pian yhteydessä omaan eläinlääkäriisi sillä hormoonien ja tamponien tilaus vaatii erityisiä toimia. Synkronoinnissa käytettävät valmisteet ovat toistaiseksi erityislupavalmisteita ja niiden saantiin pitää varata riittävästi aikaa. Uuhelle laitetaan progestiinia sisältävä kierukka/tamponi, joka pitää kiiman poissa. 12-14 päivän jälkeen kierukka/tamponi poistetaan ja piikitetään follikkelia stimuloivaa ja lutenisoivaa hormooneja, jolloin kiima käynnistyy. Synkronisoinnin etu on, että saadaan kaikki siemennettävät samaan aikaan kiimaan, joka vähentää työtä. Lisäksi, kun päättää itse kiiman alkamisen, on oikean siemennysajankohdan määrittäminen helpompaa. Näiden lisäksi karitsoinnit tapahtuvat tiheämmällä aikavälillä. Tässäkin menetelmässä härnäripässistä on hyötyä. Pässi laitetaan uuhien joukkoon 24 tuntia kierukan/tamponin poistamisesta. Tämä pienentää aikaväliä, jossa uuhet ovuloi ja pässi merkitsee ne, jotka tulisi siementää ensimmäisenä. Normaalisti ovulaatio tapahtuu 58-60 tuntia kierukan/tamponin poistamisesta.

Luomussa kierukoiden, tamponien ja hormonien käyttö on kiellettyä, joten tällöin käytetään härnäripässiä.

Siemennys tehdään shot in the dark -menetelmällä. Tällä menetelmällä tarvitaan 300milj. siittiötä eli kaksi olkea. Yhteen annokseen kuuluu kaksi olkea.

Siemennyksen jälkeen

  • 2-3 tunnin ajan siemennyksen jälkeen uuhta ei saa häiritä
  • 6 viikon ajan siemennyksen jälkeen ei stressaavia toimenpiteitä

Uuhia Hollannissa