Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

HH Uutisia

Calf recumbency-mutaatio voi toisinaan estää vasikoita nousemasta ylös

13.04.2023

Tutkimusryhmä on pyrkinyt selvittämän genetiikan osuutta vasikoihin, jotka eivät kykene normaalisti seisomaan. Vasikoilla on esiintynyt lihasheikkoutta, mutta muuten ne vaikuttavat normaaleilta ja niillä on hyvä ruokahalu. Tässä vaiheessa tutkimusta tutkijat ovat antaneet mutaatiolle nimen Calf recumbency (suom. vasikka makuuasennossa), mutta nimi saattaa muuttua, kun asiasta saadaan lisää tietoa.

Alun perin kahdelta tilalta saatiin tietoa vasikoista, joilla oli epänormaalia kehitystä. Lopulta vasikat jouduttiin lopettamaan, mutta avauksissa ei löytynyt mitään ilmeistä epänormaaliutta. Samanlaisia vasikoita löytyi myös muilta tiloilta, mutta pian todettiin, että sairaus ei todennäköisesti kehity suoraviivaisesti.  Osalla vasikoista lihasheikkoutta oli heti synnyttyään. Osalle se kehittyi vasta muutaman viikon kuluessa ja osa parantui. Valitettavasti suurin osa kuoli tai jouduttiin lopettamaan ensimmäisenä elinkuukautena.  Tutkimuksia varten pystyttiin keräämään 18 sairastuneen eläimen genotyypistä sekä saman verran näiden eläinten normaaleista sisaruksista.

Genotyypityksen avulla pystyttiin tunnistamaan yhteinen epäilty haplotyyppi 16. kromosomista. Kaikki sairastuneet vasikat olivat homotsygoottisia haplotyypin suhteen eli niillä oli identtiset kopiot tuolla alueella kyseisestä kromosomista. Tulokset olivat kuitenkin hieman ristiriitaisia. Myös yhdellä täysin normaalilla sisaruksella oli kaksi kopiota kyseistä haplotyypppia. Kaikilla muilla sisaruksilla oli joko yksi kopio tai ei kopiota ollenkaan. Tämä tarkoittaa, että tutkimuksessa löydettiin väärä geneettinen alue tai sitten kyseinen geneettinen mutaatio ei aiheuta sairastumista homotsygoottinakaan 100 % tapauksissa. Kaikki muut lypsykarjajalostuksessa tunnetut geneettiset viat ilmenevät, mikäli eläin on niiden suhteen homotsygootti. Epätäydellistä ilmenemistä tunnetaan kyllä muiden lajien osalta.

Tässä tutkimuksessa olleiden eläinten sukutaulusta kyettiin jäljittämään sonni Roylane Socra Robust ja poika Seagull-Bay Supersire. Molemmat olivat mutaation kantajia ja Supersire on ollut erittäin suosittu sonni ja vahvasti vaikuttanut holsteinrotuun.

Jatkotutkimuksissa on ehdotettu, että mutaation syynä voisi olla mutaatio Alpha1 S (CACNA1S)-geenissä Calcium Voltage -  Gated Cahnnel alayksikössä.  Tämä geeni auttaa muodostamaan kalsiumkanavia luurankolihakseen. Kalsiumkanavien mutaatiot hidastavat kalsiumin virtausta lihassoluihin lihasten supistumisen aikana. Vastaavia mutaatioita tässä geenissä tunnetaan myös ihmisillä ja niiden ilmenemisessä on yhtäläisyyksiä saatuihin tuloksiin vasikoilla.

Valitettavasti tätä geneettistä vikaa varten on ollut vaikeampi kehittää haplotyyppitestiä verrattuna aiempiin.  Tällä hetkellä markkinoilla on kaksi kaupallista testiä. Lisätutkimusta kuitenkin vielä tarvitaan, jotta testeistä saadaan riittävän tarkkoja.

Maahantuomamme World Wide Siresin sonni ROCKETFIRE on pystytty tunnistamaan homotsygootiksi kantajaksi kyseisen geneettisen ominaisuuden suhteen. Vaikka sonni ei itse ilmennä ominaisuuksia fenotyypissä, on se kuitenkin kyetty genotyypiltään varmistamaan homotsygootiksi. Mikäli tilasäiliöissänne on vielä kyseisen sonnin annoksia toivomme teidän olevan yhteydessä alue-edustajaanne. Keräämme sonnin annokset pois ja hyvitämme ne teille.

Lähteet:

Dechow Chad. Mutation sometimes leads to calf recumbency. Hoard’s Dairyman. February 2023.

CDCB. Dürr Joao, Worden Lindsey, Weker Jay. Recumbency in Holstein Calves. April 2023.

Kännös: Helka Sandelin

23.05.2024Uudet holsteinsonnit Altalta
18.03.2024Tilasiemennyskurssi Pietarsaaressa 23.-27.9.2024
04.01.2024Uusia holsteinsonneja Altalta
03.01.2024Tilasiemennyskurssi Pietarsaaressa
12.10.2023Uusi ayrshiresonni Calcutta
03.08.2023Tilasiemennyskurssi Pietarsaaressa syyskuussa
13.04.2023Calf recumbency-mutaatio voi toisinaan estää vasikoita nousemasta ylös
19.01.2023Blondisonni Orionin siemennysten ilmoittaminen
10.01.2023HH SPA-päivät Punkaharjulla
25.09.2022Uusi jersey- ja brown swiss-sonni

Siirry arkistoon »